Ιταλική αυθεντικότητα

Πολλά εστιατόρια αυτοαποκαλούνται ιταλικά, λίγα είναι πράγματι· τα περισσότερα απλώς εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία της ιταλικής κουζίνας και σερβίρουν μερικά τυπικά πιάτα,  συνήθως αδιάφορα φτιαγμένα. Δηλαδή, ζυμαρικά με προετοιμασμένες σάλτσες στο τηγάνι, μοτσαρέλα με βασιλικό, και ρόκα με παρμεζάνα. Ναι, αυτά θεωρούνται ιταλικά πιάτα…

Ευτυχώς για μας, και δυστυχώς για τους ιταλίζοντες δόλιους, τα τελευταία αρκετά χρόνια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε γνήσια, δηλαδή δημιουργική, ιταλική κουζίνα, από Ιταλούς σεφ. Ετσι ξαναβρίσκουμε τις γεύσεις που δοκιμάζουμε στην Ιταλία.

Ο Μιγκέλε Κονφόρτε από τη Γένοβα είναι ένας τέτοιος Ιταλός μάγειρας. Με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα, εκπαιδευμένος στην Ιταλία και στο Παρίσι, πλάι σε κορυφαίους σεφ, βραβευμένος στη χώρα μας από τον καιρό που μαγείρευε για το Sale e Pepe στη Μυκονο. Τα τελευταία χρόνια, εγκαταστάθηκε στα νότια προάστα των Αθηνών, και διευθύνει το δικό του μαγαζί, την τρατορία Genovese, στη Βούλα, σε μια μεγάλη μονοκατοικία, με υπέροχη αυλή, ιδανική για το καλοκαίρι.

Η κουζίνα του Μιγκέλε είναι παραδοσιακή ιταλική, με δημιουργικά πειράγματα. Τίποτε εξεζητημένο, αλλά και τίποτε μπανάλ, με έμφαση στα φρέσκα, καλά υλικά και στις πρωτογενείς γεύσεις. Κυνηγάει ιδιαιτέρως τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία παρασκευάζει σαν καρπάτσο ή με φρέσκα ζυμαρικά ή ριζότα, αλλά προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για μια γνήσια μπιστέκα φιορεντίνα από βοδινό Chiannina, ή για μια ταλιάτα από αργεντίνικο μοσχάρι Black Angus.

Εμείς τον δοκιμάσαμε κυρίως στα θαλασσινά. Μάς ξεκίνησε με μια φιάλη προσέκο και στρείδια Σκωτίας ολόφρεσκα, και μας συνέχισε με μπουκίτσες καραμελωμένου καπνιστού σολομού. Για πρώτα διαλέξαμε καρπάτσο σφυρίδας με chives (που ήταν έξοχο), τόνο καπνιστό με πορτοκάλι (πολύ καλός επίσης) και βιτέλο τονάτο, κλασικό και καλοφτιαγμένο. Τα συνοδεύαμε ήδη με ασύρτικο Σαντορίνης του Χατζηδάκη, ιδανικό κρασί για τέτοια πιάτα.

Ο σεφ μάς συνέχισε με μια ποικιλία πιάτων για το κυρίως δείπνο. Ξεχώρισε η φριτούρα με μπέιμπι καλαμαράκι και κολοκυθάκι ξύσμα, μέτριο ήταν το ριζότο με θαλασσινά και μπρόκολο, ενώ έξοχα ήταν τα ραβιόλια γεμιστά με ψάρι και κολυμπητά σε ζωμό αστακού και τρούφας, και αναλόγως έξοχο το ριζότο στο μελάνι της σουπιάς.

Tελειώσαμε με κασάτα πορτοκαλιού και παρφέ φουντουκιού, τη συνοδεία παγωμένου Λαμπρούσκο και εσπρέσο ristretto. Ημασταν ευχαριστημένοι και τρομερά χορτάτοι α λα ιταλικά… Ισως και λαίμαργοι.

Η αυλή, είπαμε, είναι υπέροχη, όπως και το στρώσιμο των τραπεζιών και τα αυθεντικά γενοβέζικα πιάτα. Η μουσική χάλια. Το σέρβις, σαββατόβραδο με κίνηση, λαχάνιαζε. Αξίζει το ταξίδι ώς τη Βούλα; Αξίζει. Για τα εκλεκτά υλικά, για τα καλοφτιαγμένα πιάτα, για την αυθεντική ιταλικότητα. Για πλήρες γεύμα, με κρασί (επαρκής λίστα ελληνικών και ιταλικών), υπολογίστε περίπου 50 ευρώ το άτομο.

Genovese trattoria, Βασ. Παύλου 99, Βούλα, τηλ. 2108958400

web: www.genovese.gr


This entry was posted in δείπνο, κριτική resto and tagged . Bookmark the permalink.

1 Responses to Ιταλική αυθεντικότητα

  1. Ο/Η eleftheria λέει:

    Τρελαίνομαι για ιταλική κουζίνα. Έλα όμως που εδώ που ζώ δεν μπορώ να βρω αυθεντικό ιταλικό φαγητό. Έτσι κάνω τις προσπάθειες μου μόνη μου.

Σχολιάστε